vineri, 22 noiembrie 2019

La Tîrgul de carte, astă-aseară, la București, Generalul Rogojan a dezvăluit enigma din decembrie 1989


            La sala ”V. Madgearu” din cadrul Tîrgului de carte organizat la Romexpo, unde a fost prezentată cartea ”Puterea Umbrei” publicată de Editura Proema, Baia Mare, 2019, s-au adunat cei mai mulți participanți în raport cu toate celelalte săli (și edituri), ceea ce era de așteptat, date fiind tema cărții și personalitatea autorului (de fapt autorilor, căci este vorba de un amplu dialog între General Aurel I. Rogojan și Dan Andronic), la care se adaugă prezența în prezidiu a lui Ion Cristoiu, pe care eu l-am numit (de 30 de ani) șeful anti-presei din Romînia (deși sînt unii care l-au surclasat).
            După jumătatea timpului scurs (75 de minute) în cadrul prezentării și dezbaterii, s-a produs un cutremur incredibil, neașteptat și uluitor, de cel puțin 10 grade pe scara fulminant: Generalul Rogojan, răspunzînd la o intervenție, a declarat că (citez aproximativ, dar există multe înregistrări ale jurnaliștilor): ”Generalul Iulian Vlad nu și-a călcat jurămîntul –depus față de Popor, ci nu față de Conducător- și nu și-a trădat Poporul; atunci cînd Conducătorul devine tiran, Poporul are dreptul să-l înlăture”.
            Total surprins, ca și mine (dar eu aveam deja de 30 de ani suspiciuni, asupra unor momente enigmatice, anume: discuția secretă de două ore între Generalii Vasile Milea și Iulian Vlad din noaptea de 21 spre 22 decembrie, cu sugestia Generalului Vlad de a-l ”izola” pe Președinte, asasinarea Generalului Milea, dispariția celei mai importante informații venită din străintate la Ministerul de Interne, privind iminenta intervenție ”manu militari” împotriva Romîniei din partea a cinci state socialiste plus Franța, declarațiile Generalului Vlad la instanță, una sub prestare de jurămînt ca martor, că nu i-a raportat Președintelui situația reală de la Timișoara), Ion Cristoiu și-a exprimat în sală uluirea, repetînd și punctînd unicatul momentului și l-a invitat pe Generalul Rogojină să repete și dumnealui, acesta a repetat, iar jurnalistul a notat textul rostit și repetat de către General.
            Tînărul de la tribună (nu-l cunosc, dar era probabil Dan Andronic) s-a ridicat și s-a spart dezbaterea, eu nemaiputînd să adresez Autorului cele trei întrebări pregătite în timpul dezbaterii; i-am comunicat însă că le voi transmite prin mesaj electronic. Întrebările se refereau chiar la aspectele din alineatul precedent.
            După lectura cărții, voi reveni.
21 noiembrie 103 e.d.

Prof. Gheorghe I. UNGUREANU

Niciun comentariu: