sâmbătă, 9 mai 2020

O caracterizare ?

            Vorbesc deseori, direct sau la telefon, cu persoane înscrise în Partidul Comuniștilor ori doar semnatari ai listei de susținători întocmite pentru înscrierea partidului ca persoană juridică (era înainte de modificarea legii din 2015); mulți mă întreabă despre tovarășul Laurențiu Daniel Buligă: ce caracterizare i-aș face, funcțiile pe care le are sau le solicită și pe care i le-am acordat în partid, cum colaborăm, ce opinii am despre activitatea dumnealui etc.
            Interesul și întrebările care vin spre mine pot avea ca determinare, fie invidia față de calitățile umane, profesionale, cetățenești și politice ale d-lui sau, pe aceleași baze, dorința unor grupuri pentru a-l ”captura” în folosul dumnealor (ceea ce mi se pare foarte greu sau imposibil, dacă acele grupuri nu corespund așteptărilor, evident conștiente și clare, specifice pentru o personalitate puternică, pe care le poți întrevedea de la primul schimb de replici.
            Ne-am cunoscut înainte de 2015, pe cînd Partidul Comuniștilor (Nepeceriști) era neradiat (abuziv), de către autorități și, după mai multe discuții, chiar îndelungate și personale (în afara celor de la întruniri), tovarășul Buliga și-a manifestat, după cîțiva ani, acordul de a se înscrie ca susținător la reînscrierea noastră, actul noii organizări avînd loc la Curtea de Argeș în 23 aprilie 2015. A devenit, prin propria voință și acțiune, membru în Comitetul Național Provizoriu, ca reprezentant al județului Galați, poziție în care și-a adus, așadar, o contribuție însemnată la înscrierea partidului, fiind prezent și la instanța de recurs (instanța de fond ne-a respins cererea). Fiind o personalitate puternică, de tip sangvinic, cu experință politică, bun cunoscător și doritor de a contribui la succesul înscrierii și organizării care a urmat, a venit de fiecare dată cu sugestii și soluții, inclusiv vizînd competențele proprii, precum și cu materiale juridice, avînd astfel un sprijin direct din partea dumnealui, aspecte prezente în colaborarea noastră și astăzi, în spațiul extrapartinic, dar circumscrise în delimitarea interesului comun pentru Stînga socială și cea politică, pentru Socialism.
            Sînt uneori întrebat ce funcții mi-a solicitat să-i acord și care sînt cele obținute în Partidul Comuniștilor de către tovarășul Buligă. Regret, dar n-am avut șansa de a-l valida în diferite funcții (în Partidul Comuniștilor Președintele nu atribuie nicio funcție în organele de conducere alese, în care fiecare persoană vine, exclusiv, pe cale de alegere) deoarece dumnealui –ca, de altfel, toți cei din Lista de susținere pentru înregistrare, inclusiv cei trei Delegați la instanță- nu s-a înscris în Partid, rămînînd cu rolul istoric de susținător al înscrierii. Cu toate acestea, tovarășul Buligă și-a manifestat interesul pentru sprijinirea noastră la alegerile din anul 2019, rol nefinalizat fără vina d-lui.
            În prezent, cu noile măsuri adoptate pentru pregătirea și prezentarea la alegerile generale de anul acesta, dacă va vrea, va putea să se înscrie și să candideze, urmînd ca, în caz de succes, să poată ieși din partid, avînd libertatea –din punctul nostru de vedere- de a se înscrie în orice alt partid ori grup pregătitor. Această precizare este determinată de prevederile Statutului, potrivit cărora membrii fostului P.C.R. nu pot candida pentru organele de Putere.
7 mai 103 e.d.
Prof. Gheorghe I. Ungureanu

Niciun comentariu: