miercuri, 20 august 2008

Virgiliu Cătălin ZBĂGANU - primul Erou Comunist post-decembrist

21 august 1992 - prima zi îndoliată pentru Clasa Muncitoare şi Ţărănime, pentru Masele Populare din Romînia post-decembristă; în acea zi (sau în noaptea precedentă)a murit răpus de fiara contrarevoluţiei inginerul Virgiliu Cătălin ZBĂGANU, devenit astfel primul Erou Comunist de după victoria (vremelnică) a contrarevoluţiei antisocialiste, antipopulare şi antinaţionale din decembrie 1989.
Născut la 10 iunie 1954 în Lugoj, judeţul Timiş, absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti (facultatea de automatică), Eroul Comunist Virgiliu Cătălin Zbăganu era ŞOMER la data asasinării, fiind îndepărtat din muncă în mod abuziv, (după ce anunţase public începerea activităţii de reorganizare a P.C.R.), căci era nu numai angajat legal, ci şi conducător de sindicat (în funcţia de Secretar al Uniunii Sindicatelor Tipografilor).
Potrivit legendei oficiale, Eroul Comunist ar fi fost victima unui accident de cale ferată în comuna Dofteana, judeţul Bacău, ceea ce este puţin probabil, deoarece există indicii şi probe care ar susţine un asasinat la Bucureşti, de unde, după deces, Eroul ar fi fost transportat la Dofteana; cert este că, în cei 16 ani, autorităţile nu au dat publicităţii un raport privind moartea Eroului, iar solicitările unor tovarăşi de luptă, adresate procuraturii, au rămas şi ele tot fără răspuns.
În lipsa unor forţe politice de stînga organizate, neexistînd nici sindicate (adevărate, căci cele post-decembriste, numite astfel, nu sînt decît comandouri guvernamentale anti-sindicale) şi nici alte asociaţii cu caracter democrat, autorităţile nu s-au simţit deloc datoare cu vreo explicaţie, aşa cum au făcut-o peste cîţiva ani cînd, la Iaşi, a fost asasinat alt conducător de sindicat, V. Săhleanu.
Tovarăşul Virlin (cum îi spuneau ai familiei, reunind părţi din cele două prenume) a fost unul dintre puţinii (sub zece) membri ai P.C.R. care au acţionat pentru reorganizarea Partidului, dar singurul care şi-a pus din prima zi numele, adresa, telefonul în ziarele centrale, precizînd că îl poate contacta oricine are acelaşi scop cu dînsul.
L-am sunat chiar în prima zi de apariţie a anunţului, am stabilit întîlnire şi am început o colaborare care apărea deja rodnică, iar rezultatele erau spre finalizare, la momentul dezastrului fiind reunite, sub o singură denumire, cele trei acţiuni comuniste care îi aveau în frunte pe Erou, pe tovarăşul Marin Truşcă şi pe subsemnatul.
Din păcate, a survenit sfîrşitul Eroului, iar noi ceilalţi, deşi constituiserăm acum un Comitet Naţional format din 22 de membri, în majoritate covîrşitoare pecerişti, ne-am înpotmolit, la toate nenumăratele întîlniri, la prima temă: articolul 1 din "Statut".
Şi astăzi, după încă 16 ani, peceriştii dornici de reorganizare, discută tot textul ... primului articol ! Nimeni nu mai are curajul şi clarviziunea lui Virgiliu Cătălin Zbăganu; de altfel, aproape toţi care ne mai adunăm, simbolic, în jurul Eroului, în Cimitirul Capra, sînt nu numai ne-comunişti, ci chiar anti-comunişti... Drept dovadă, cu nemărginită dezamăgire, dezvălui faptul că un "tovarăş" care a vorbit -de două ori, precipitîndu-se, parcă, de teamă că am lua şi noi cuvîntul !-anul trecut la mormîntul Eroului Comunist de unicat curaj, nu a folosit nici o dată cuvintele sfinte ale doctrinei, vieţii, simţămintelor şi atitudinilor noastre TOVARĂŞ şi COMUNIST, ci numai defăimatele şi defăimantele "domnule" şi "de stînga"; nu mai era decît o clipire să ne spună că cea mai de dreapta gaşcă peceristă -P.S.D.-ar fi ... comunistă !
Nu întîmplător am notat ideea, spre a-l cinsti pe Eroul nostru drag, Virgiliu Cătălin Zbăganu, Tovarăş şi Comunist de nădejde, credincios fără limite Cauzei unice a comuniştilor -construirea societăţii democrate, Socialismul- spre a se reţine că Eroul a fost asasinat sub Puterea contrarevoluţionară care dispunea de ... 86 % din voturi, mulţimea (numită de pecerişti acum "prostime" !) considerînd că gaşca respectivă era formată din ... comunişti !
Vizionar, tovarăşul Zbăganu a spus emblematic: "Secolul XXI va fi COMUNIST sau nu va fi", ceea ce a dat, prin parafrazarea altei rostiri istorice, titlul unui volum în care au fost strînse lucrările Eroului Comunist (Editura Planeta, Bucureşti, 1994).
Termenul se referă, evident, la doctrina comunistă şi la puterea ei de cuprindere prin răspîndire în toate părţile lumii; cum vedem deja,în America Latină nu numai doctrina a prins puternice rădăcini, ci chiar şi societatea democrată, bazată pe această doctrină.
Spre a ne cinsti Eroul, căzut victimă în Lupta pentru Idealul nostru suprem -organizarea Partidului Comuniştilor- avem un singur lucru de făcut: să ne înrolăm în acest partid şi, astfel, să contribuim la împlinirea visului său de aur, care a fost şi ogorul în care şi-a lăsat energia, transpiraţia, respiraţia, viaţa însăşi.
Îi vom păstra Eroului Comunist, Virgiliu Cătălin ZBĂGANU, o neştearsă amintire luminoasă şi îi jurăm că nu vom înceta nici o clipă să milităm pentru idealul comun -Partidul Comuniştilor !
Trăiască Socialismul ! Trăiască Partidul Clasei Muncitoare şi al Ţărănimii !
Prof. Gheorghe UNGUREANU, Preşedintele Partidului Comuniştilor (Nepecerişti)
Notă: Am citit textul acestui articol la comemorarea Eroului Comunist, care a avut loc, la fel ca în fiecare an, la Cimitirul Capra, în prezenţa unui grup de comunişti şi a rudelor Eroului (frate, mătuşă, nepoate, un coleg de facultate).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc mult, tovarase Ungureanu!

Anonim spunea...

DE fapt nu sunt anonim, sunt Gheorghita Zbaganu.