luni, 15 iunie 2020

Război civil sau Revoluție ?

Incitat de nu-știu-ce știri din televiziuni, un coleg îmi cere să-i spun ce va fi în America (USA): război civil sau revoluție ? Nepricepînd nimic din politică și ideologie, fiind de dreapta, ca orice intelectual, chiar dacă este fiu de țărani săraci, devenit licențiat, cu o pregătire de specialitate excepțională, talentat ca profesionist și scriitor, dar ținut în retard de audierea zilnică a Latrinei Europei și de colportarea știrilor de șanț, distinsul coleg nu poate să înțeleagă sensul -și nici vorbă de finalizarea- tulburărilor din ”țara tuturor relelor lumii”.
Pentru că, întîmplător am fost abordat și pe stradă și la o cafea de alte persoane, voi menționa, pe scurt, răspunsul meu: În nicio țară  și niciodată nu se pot produce războaie civile sau revoluții dacă nu există forțe armate ostile care să controleze cîte o parte din teritoriul național (în cazul războiului civil) sau organizare politică normală (cu partide politice opuse). În USA nu există asemenea situații, acolo nu se face politică, nu există partide (în sensul adevărat), fiind consemnate tensiuni de altă natură, în special etnică și –cu un început de acum vreo zece ani- un reviriment al adevăratului popor american indigen, măcelărit de colonizatori, care părea să-și revendice drepturile sfinte ale stăpînilor de drept prin formula ”triburilor Sioux”, dar, nu știu din ce motive, nu și-a finalizat intenția de despărțire de imperiu a unor șapte-opt state unde poporul indigen este încă reprezentativ.
Mișcările actuale de stradă din USA sînt acțiuni revolute, poate determinate de sărăcie (USA este țara cu cei mai mulți săraci care trăiesc într-o profundă mizerie) sau de represiuni ale autorităților, reacții adverse provocate de caracterul fascist al guvernării, în interior și mai ales în exterior, ori înscenări stimulate de masivele populații ne-pămîntene, un fitil aprinsibil fiind fără îndoială cuvîntarea la ONU a Președintelui Trump din toamna trecută, care i-a evidențiat foarte mulți adversari interni și externi.
Cît privește vorbirile despre Socialism și Comunism (niciodată mișcările revolute nu pricep sensul acestor termeni, ca toți Pucării telectuali), știm deja de multă vreme că toți imperialiștii și mai ales globaliștii se declară adepți ai socialismului și comunismului; ei au în vedere înțelesul și practica social-istorică, întemeiată pe Violența conceptată de Karl Marx, pusă în scenă de V.I. Lenin, Franco, Salazar, Hitler, Musolini, Mobutu, Suharto, Pinochet și alții, toți esențial anti-comuniști.
Cît de departe sunt de sensurile reale ale termenilor vă lămuriți recitind cartea lui Orwell despre ”socialismul englez” (soceng).
14 iunie 103 e.d.
Prof. Gheorghe I. Ungureanu

Niciun comentariu: