vineri, 26 august 2011

Da, sînt scriitor comunist !



Unii tovarăși și-au exprimat uimirea, alții bucuria, dar sînt și dintre cei care au contestat afirmația scriitorului Marin Ioniță (din ziarul ”Curierul zilei” din 6 august 2011) potrivit căreia, sub titlul Un comunist – cavaler rătăcit în anii tranziției, ”Gheorghe Ungureanu este singurul scriitor comunist din Romînia”.
Cunoscîndu-mi diferite aspecte din viața personală și din lupta politică de circa 45 de ani, dusă împotriva ciocoilor peceriști, scriitorul Marin Ioniță a putut să-și întemeieze constatarea, atît pe conținutul tematico-ideologic al romanului ”Amfiteatrul Trei”, pe care l-am publicat de curînd în Editura ”Arefeana” a poetului Ion C. Ștefan -și la care se referă expres articolul citat- cît și pe informații și cunoștințe directe, pe care le-a utilizat –cu simpatie, sinceritate și talent- și în texte anterioare.
Las la o parte că nu sînt un ”cavaler rătăcit în anii tranziției”, ci un luptător comunist conștient, consecvent, vertical și devotat Cauzei Socialismului, fiind dintotdeauna, de cînd mi-am conștientizat atitudinea poltică (momentul iluminării fiind anul 1955 cînd am intrat în UTM) aspirant al luptei pentru Libertate, sub toate cele trei aspecte (Dezrobire religioasă, Eliberare socială și Neatîrnare națională), susținător al cunoașterii și aplicării Doctrinei Comuniste, în scopul instaurării Puterii Democrate.
Iată, acestea toate înseamnă a fi comunist. Iar scriitor comunist este cel care scrie opere literare și științifice în care conținutul tematico-ideologic îl constituie aceste idei, prezentate din poziția și interesul maselor populare. Cunoscutul scriitor Marin Ioniță a constatat în toate cărțile mele existența acestor caracteristici, motiv pentru care a înțeles și a scris, simplu și clar, neechivoc, expresiv șI ferm, că sînt scriitor comunist.
De ce sînt singurul scriitor comunist ? Pentru că toți ceilalți, care se declarau, pînă la 22 decembrie, comuniști și scriitori comuniști, sînt, fără nicio excepție, anti-comuniști, adică iubitori sau simpatizanți ai Robiei religiose, ai Exploatării sociale, ai Asupririi naționale; ei susțin înlăturarea oamenilor muncii din propriile proprietăți (fabrici și uzine, IAS, CAP, cooperative de producție, de consum, meșteșugărești) de către uzurpatorii burghezi și moșieri, îmbrîncirea țării în imperiul european și în blocul militar agresiv, de tip fascist, NATO, desființarea statului național. Imbecilizați și imbecilizanți, scriitorii peceriști care pînă în 22 decembrie ne-au terorizat cu fraze goale, fac acum apologia Răului absolut și universal, venit peste noi dinspre Capitalism și Imperialism, toți, fără excepție, fiind anti-comuniști: astfel, realismul socialist mai.există numai prin scrisul meu.
Folosesc prilejul și menționez că omagiul suprem pe care mi l-a adus scriitorul Marin Ioniță nu este singular; o altă mare personalitate, criticul și istoricul literar George Gibescu a afirmat într-un medalion literar publicat în aprilie 2011 (în ziarul ”Argeșul” din Pitești) că, prin scrisul meu (se referea la poezie și în special la volumul ”Medalia de Jar”), eu sînt, ca scriitor, exponentul literaturii proletare și, în general, al culturii proletare.
Mulțumesc pentru aceste supreme elogii !
Gheorghe Ungureanu
25 august 95

Un comentariu:

Anonim spunea...

SEMNEAZA ACUM LAGEA GOLBAN L A PETITIEONLINE RO CITESTE SI DA MAI DEPARTE