luni, 24 ianuarie 2022

Divanurile ad-hoc...

 

Divanurile ad-hoc – primul și ultimul ”parlament” democratic

 

            Ce s-a petrecut în Moldova și în Muntenia (Valahia) în anii 1857-1859 este un fapt istoric total pozitiv și incredibil: adunările ad-hoc alese de către populație au reprezentat opiniile tuturor claselor sociale, așa după cum, în Tratatul de la Paris, încheiat în urma Războiului Crimeii, se menționa expres: ”Majestatea Sa Sultanul promite să convoace imediat, în fiecare dintre cele două principate, un Divan ad-hoc compus de așa manieră încît să constituie reprezentarea cît mai exactă a intereselor tuturor claselor societății. Aceste divane sînt chemate să exprime voința populației referitoare la organizarea definitivă a Principatelor”.

            Credincios vechilor Capitulații (din 1393, 1460, 1513 și 1634) în care Imperiul Otoman considera neabătut cele două Principate ”teritorii neocupate și independente”, Sultanul a creat, cu acordul Rusiei -și ea interesată de formarea unui stat liber și independent la hotarele Imperiului Otoman- cadrul democrat al alegerilor (în Moldova chiar a anulat primele alegeri și le-a reorganizat) care a dus în parlamentele celor două principate toate clasele sociale ale celor două Principate. De semnalat un adevăr zdrobitor care a impus fără putință de replică: realizarea Unirii (aceasta fiind de fapt cea mare, nu cea mică, așa cum se susține): majoritatea Deputaților era formată din alte categorii decît marii proprietari: 65 în Moldova din care 17 țărani și 49 în Muntenia din care 15 țărani !

            Ați înțeles de ce Unirea s-a realizat ? Nimeni n-a grăit cînd țăranii din Divan, l-au văzut pe Cuza intrînd, au strigat ”Cuza Domn !”, scena repetîndu-se și la București cînd Deputații Țărani, Orășeni și micii proprietari au strigat ”Cuza Domn !” repetînd tunetul unic din afara țării…

            Acum reflectați ce se întîmpla în 22 decembrie 1989 dacă în parlamentul țării ar fi fost și 15 Țărani ? Nimeni nu ar fi reușit să ne strice perfecta organizare economică a țării și astăzi eram stat socialist foarte dezvoltat, ci nu loc sterp. Pentru asta însă acea gașcă de criminali numită PCR și însuși Președintele Republicii ar fi trebuit să știe și să practice definițiile cîtorva termeni esențiali: Politica, Partidul, Democrația, Alegerea și Votarea…

            N-am fi avut astăzi pe criminalii lumii, cu armatele agresoare pe pămîntul nostru…

24 ianuarie 105 e.d.

Prof. Gheorghe I. Ungureanu

Niciun comentariu: