joi, 1 aprilie 2021

Vreți Prietenie ?

 

            De foarte mulți ani, cred că nu este zi cînd să nu primesc un cîrnat de solicitări pentru a accepta… prietenia lor. Chiar de la început am bănuit că acei care au formulat șmecheria (țintind la înmulțirea bîțîitorilor din internet) nu pot fi decît slujitori ai imperialiștilor, în concret cei care manevrează această excepțională realizare tehnică în scopuri meschine care, prin formula de adresare, dezvăluie… analfabetismul.

            Orice om întreg la minte, fără nicio clasă de școală, știe că prietenia este ceva superb în relațiile dintre oameni, rezultat al unei colaborări (corecte și fructuoase) de îndelungă durată (mulți ani sau zeci de ani) și că, deci, ea nu poate face obiect de înțelegere, convenție, contractare, proiectare, programare, planificare, înscriere într-un grup, într-o asociație, într-un cerc… Apoi numai Năvlegii cred că au și se laudă demențial cu mulți, zeci, sute, ba chiar mii de… prieteni !

            Măi, oamenilor, nu mai batjocoriți cuvintele; ele au o proprietate, un sens propriu, care trebuie să fie respectat (pentru a ne înțelege). Nu sper -și nici nu vreau- să mă luați etalon, dar, în ceea ce mă privește, nu am avut niciodată mai mult de unu-doi prieteni într-o etapă istorică de ani mulți sau zeci de ani; de fapt prietenia adevărată, sinceră și profundă, durează toată viața; ea este identică în esență cu căsătoria.

            Introducerea are menirea să asigurăm, prin colaborare, o eventuală viitoare… prietenie. Vă propun celor interesați de știință în general și în special de Politică, Filologie, Filozofie, Istorie, Societate (puteți adăuga, în raport de propriile concepții) o colaborare foarte utilă și interesantă, pentru realizarea unei lucrări de politică într-o viziune diacronică și fără frontiere (de nici un fel). Lucrarea de care mă ocup -și care ar deveni deosebit de valoroasă prin contribuții ale multor specialiști, din orice țară și orice limbă- se întitulează (deocamdată) ”Marii analfabeți ai Lumii: Savanții”.

Ea va prezenta, în citate scurte și puține (numai esențiale), definițiile și definirile (date în orice fel de lucrări ale oricăror autori la care ar avea acces viitorii colaboratori) unui singur termen: Democrația, prezentat și discutat singur sau în sintagme, cum ar fi: Puterea Democrată, Partid Democrat, Stat Democrat ș.a.

Toți colaboratorii sînt rugați să menționeze toate datele privind locul de unde au luat citatele, după caz și traducerile, fără comentarii proprii (căci eu tocmai de aceea realizez lucrarea ca să prezint comentarii și concluzii, prin care să justific titlul. În lucrarea pe care o voi publica, voi trece numele, cu toate datele de identificare, pentru toți colaboratorii.

E un drum frumos care poate duce la alte colaborări și, poate, la vreo… prietenie !

1 aprilie 104 e.d.

Prof. Gheorghe I. Ungureanu

 


Niciun comentariu: