duminică, 22 august 2010

Gheorghe APOSTOL - supravieţuitorul unui şir de înfrîngeri

Chiar astăzi, am avut convorbiri la Bucureşti, despre tovarăşul Gheorghe Apostol, cu mai mulţi participanţi la cel de-al XV-lea Congres al P.C.R. Abia ajuns acasă, am aflat vestea morţii sale (ştiam de mai mult timp că este bolnav, motiv pentru care nu l-am deranjat pentru a-i transmite o carte care îl omagiază special, prin aceea că i-am pus pe copertă poza sa).
L-am remarcat din adolescenţă, la începutul anilor 50 ai secolului trecut şi, nu după mult timp, a devenit principala personalitate care mă atrăgea, după Gheorghe Gheorghiu-Dej (poate pentru că deseori îl vedeam în preajma acestuia).
Ştiam însă, de timpuriu, sau doar o secretă diversiune adolescentină îmi alimenta supoziţia, că este ţinut aproape pentru a nu urca, neobservat, mai mult decît ar fi dorit şeful de partid, abilul, iubitul şi temutul Dej. Şi, dintr-odată, o minune incredibilă m-a descumpănit, confirmîndu-mi încurcătura psiho-raţională: Apostol devine în 1954, nici mai mult nici mai puţin, şeful Partidului, deci chiar şeful şefului Gheorghiu-Dej...
Dar imediat, în 1955, Dej îşi repară autopăcăleala şi niciodată Gheorghe Apostol nu va mai fi primul în vreo funcţie; era primul prim vice-prim ministru, dar şeful era ... prim-ministrul !
A rămas, totuşi, în prima linie a conducerii colective în Partid (Biroul Politic) pînă în 1969, dar Ceauşescu, neavînd abilitatea şi siguranţa că este cel mai bun, cum era cazul lui Dej, l-a îndepărtat definitiv, după ce l-a surclasat miraculos şi misterios în martie 1965, "furîndu-i", cu ajutorul lui Maurer şi Chivu Stoica, funcţia supremă în Partid...
Chiar în 19 martie 1965, la ora 17,43, cînd s-a stins Gheorghiu-Dej, între toţi cei preocupaţi au început discuţiile şi "disputele". Eram, alături de cei mai mulţi, favorabil lui Gheorghe Apostol, căruia îi vedeam "de drept" acordarea funcţiei. Dar, neutralizat de propunerea de a fi Preşedinte al Consiliului de Stat, Chivu Stoica nu a mai avut replică, iar Maurer, inteligent, şiret şi dominator, credea că pe Apostol -puternic susţinut de Sindicate (care erau, atunci, adevărate !- nu l-ar putea "dirija" cu flerul său de ascultat "îndrumător competent", cum ar face-o cu mai tînărul Ceauşescu.
Înfrînt şi acum, avea să fie demolat principial în aprilie 1968, printr-o critică dură şi deschisă, la care a replicat tot aşa de dur, dar participanţii la şedinţa plenară a Comitetului Central au uitat că sînt comunişti. Apoi, fuseseră atacaţi crunt Alexandru Drăghici şi însuşi ... Monumentul - Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a rămas cu oficierea dezvelirii statuii nepusă în practică, astfel că bestiile dezlănţuite după 73 (1989) nu au mai avut ce dărîma...
La puţin timp, în 1969, a fost evacuat din partidul pentru care fusese Constructor de bază şi conducător de vîrf. După mulţi ani albi, îndeplineşte, cu demnitate, neînsemnate misiuni diplomatice care îi definitivează înfrîngerile.
Revine fulminant, autodenigrator, în anul intrării Poporului în Noapte, 73 (1989), prin fîsul cu semnătura de ocară pusă alături de trădători pe o depeşă ruşinoasă adresată Latrinei Europei, împotriva propriului partid şi, în fapt, a propriului popor, pecetluindu-şi înfrîngerile. Demn şi sigur în 1968 îi reproşa în şedinţă Secretarului General că şi el este părtaş egal la nelegiuiri, dacă acestea există, dar acum, prăbuşit, îl reclamă la simbriaşii diavolului plătiţi de odioşii imperialişti de la conducerea U.S.A.
L-am contactat de mai multe ori după victoria (vremelnică) a Contrarevoluţiei, între altele, pentru a-i propune conducerea onorifică a Partidului Comuniştilor (Nepecerişti) sau o soluţie radicală împotriva Contrarevoluţiei, în septembrie 74 cînd minerii Belzebutului tronau în Bucureşti.
Mi-a răspuns ca un înfrînt; era de acord cu mine, îmi spunea că în Bucureşti se trage ca la război (eu vorbeam din Curtea de Argeş, auzeam focurile), dar trebuie să hotărască tovarăşul ... Ilie Verdeţ !
L-aţi văzut vreodată pe Ilie Verdeţ hotărît şi energic ? Nici eu ! (poate cu excepţia anilor cînd era Prim-ministru).
Acum s-a stins Gheorghe Apostol, ca un om comun, dar a fost o mare personalitate, cu o singură imensă umbră: scrisoarea celor şase: o figură luminoasă, încurcată între semnăturile vitriolante ale celor cinci negrotei !
Îi vom păstra tovarăşului Gheorghe Apostol o vie amintire plină de respect, cu regretul că nu a rămas ori că nu a ajuns din nou în primul fotoliu al Partidului.
22 august 94
Prof. Gheorghe UNGUREANU
http://gheorghiudej.blogspot.com/

11 comentarii:

Anonim spunea...

Ateu prapadit ce esti vezi ca te contrazici pe tine jigodie, vorbesti de diavoli si belzevuti care fac parte din cosmologia religioasa. Asta demonstreaza inca odata data esti un fals si un biet batran schizofrenic sau poate ai fi Stanist dar iarasi tot la D-zeu se ajunge ca daca acepti existenta opusului inseamna ca acepti si existenta celuilalt.Asa trambitare ca daca tot aduci vorba de diavol si-l evoci constant in aberatiile tale inseamna ca acepti tacit si existenta antagonicului D-zeu cel atotputernic dar tu pana acum nu ai realizat asta. Esti cam papagal tovarase, nu ti se pare!

EdebiMevzulaR spunea...

Va salut tovaraşe Ungureanu!

V-aş ruga, daca se poate sa ne explicati şi noua celor din afara, adica cei cu dubla cetatenie, cum putem sa ne ınscriem ın partidul dumneavoastra.
Aici ın Tc., sunt membru al T.K.P.(partidul comunist turc)de zece ani şi mai sunt şi alti romani.

Va multumesc anticipat şi aştept raspunsul.

EdebiMevzulaR spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pentru Socialism ! spunea...

Tovarăşe EdebiMevzular,
Înscrierea în Partidul Comuniştilor se face prin complectarea unei adeziuni (poate fi şi o scrisoare, dar care să cuprindă datele necesare); aici, în "Biblioteca PC(N)" găsiţi şi formularul de adeziune, îl scoateţi, îl complectaţi (poate fi scris în totalitate de mînă) şi-l expediaţi. Adresa noastră este: oraş Curtea de Argeş, cod poştal 115300, Bd. Basarabilor nr. 5, bloc E2, scara A, etajul IV, apart. 12, judeţul Argeş, telefon 0745.056752.
Sînteţi deja comunist; noi sîntem, deschişi, sinceri, respectuoşi, altruişti (puşi în slujba celorlalţi), nu ne temem -şi nu ne ferim- de gunoaie; ca o expresie a acestei caracteristici, folosim un limbaj decent, inclusiv sau mai ales cu adversarii (ba chiar şi cu inamicii). Contrariu, puteţi observa exprimarea unor gunoaie bolnave care "comentează" articolele noastre (care sînt, desigur, pecerişti trădători).
Vă aştept ! Vă urez succes; vedeţi că acolo, în Turcia, sînt probleme grele; este ţara cu regimul politic cel mai aberant, după Romînia. Dovada: vînarea sălbatică a kurzilor şi "tratarea" lui Ocalan...
Cu salutări tovărăşeşti !
27 august 94
Prof. Gheorghe UNGUREANU

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Superb articolul.
Vom directiona catre el de la blogul oficial Gheorghe Apostol
Un interviu complet cu Gheorghe Apostol in care acesta spune ca ii este scarba de politica dupa ce s-a intamplat in 1989.
Il puteti citi la : http://gheorgheapostol.blogspot.com/

EdebiMevzulaR spunea...

Am gasit anexa tovaraşe Ungureanu.
In legatura cu semnatura doream sa va mai ıntreb, la notariat ori normala.

Aceşti tradatori eu ıi ımpart ın doua categori tovaraşe. Prima este cum ati specificat şi dumneavoastra cea a peceriştilor iar a doua sunt cei care stateau pititi prin munti şi şuri...sa vina anglo-americani sa'i scape de tovaraşi.
Gunoiul de mai sus "autorul", are un aer fascist de nepot din cea de a doua categorie.

Vom reuşi, dacă nu vom da înapoi!
Cu respect,o seara placuta.

Pentru Socialism ! spunea...

Tovarăşe EdebiMevzulaR,
Nu se face nimic la Notariat; dv. semnaţi direct adeziunea şi ne-o expediaţi (împreună cu o copie xerox a CI - să fie bine realizată, cu un bun contrast).
După înscriere, vom constitui o organizaţie a comuniştilor romîni aflaţi în Turcia (cum avem şi în alte ţări).
Vă dorim succes ! Cu salutări tovărăşeşti !
Mulţumesc tovatăşului Graham pentru aprecieri şi intenţii !
27 augusr 94
Prof. Gheorghe UNGUREANU

Anonim spunea...

Schizofrenia a devenit un flage mondial a lovit pana si in Turcia.
Ungurene cum ti-am spus cand te duce asistenta de manuta la toaleta incearca sa nu faci pipi pe varful pantofilor, nu de alta dar ti-a murit cizmarul si acum nu mai are cine sa-ti dea "lustru".

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Felicitari pentru blog.
Lasa-ti un link la blogul lui Ghoerghiu Dej http://gheorghiudej.blogspot.com/ pentru a putea trimite persoane la acest articol.
Poveste incredibila din perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej: Fiica lui Dej, Lica s-a indragostit in timp ce era casatorita cu fiul doctorului care a dus la moartea mamei lui Gheorghiu Dej . Aflati ce s-a intamplat cand a aflat dej la http://gheorghiudej.blogspot.com/
Va multumesc

Pentru Socialism ! spunea...

Da, tovarăşe Avram Marian-Gabriel (Graham), aşa voi face. Mulţumesc pentru apreciere ! Dacă sînteţi adversar al nostru, aveţi atitudine care ar trebui preluată ca model; vă doresc succes în activitatea dv. !
14 septembrie 94
Prof. Gheorghe Ungureanu

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Nu sunt adversar al dumneavoastra.E o poveste interesanta.Eu nu am pe nimeni adversar de aceea incerc sa fiu impartial.De aceea am facut si sondajul in care sa-si spuna lumea parerea cine a fost mai vinovat.Tatal doctorului sau Gheorghiu Dej.E o poveste gen Contele de Monte Cristo si este foarte interesata..Oricum felicitari pentru blog.Atat timp cat scrieti despre Romani,va felicit.