duminică, 26 octombrie 2008

O soluţie salvatoare (alternativă la demisie)

Maimuţoi este singurul termen care-mi vine şi rămîne în minte pentru a caracteriza atît Puterea cît şi Administraţia actuale, prin tot ce au făcut, dar mai ales cu privire la legea pentru salariile cadrelor didactice, prin care cele două organisme au căzut, pare-se, într-un laţ pregătit de ei înşişi -pentru că ar vrea să arate că sînt altfel decît sînt- ori întins de cineva mai abil, cu ţintă îndepărtată.
Cert este că Parlamentul (cu toţi parlamentarii) şi Guvernul trebuie să demisioneze de urgenţă ori să fie înlăturate, folosindu-se căile legale, aceasta fiind, poate, singura soluţie pentru a nu da foc ţării.
Sînt cadru diadctic, dar mărirea cu 50 % a salariului cadrelor didactice, în condiţiile date, nu este firească (chiar dacă ar fi posibilă). După măririle din 1991şi 2000, cadrele didactice (cu unele puţine excepţii) au o retribuţie bună; aberante sînt alte retribuţii din sistemul bugetar.
De aceea soluţia salvatoare ar fi: primul pas - majorarea cu (să zicem) 15 % a salariilor în învăţămînt, pentru un interval de cca. şase luni, la sfîrşitul căruia să intre în vigoare pasul doi - LEGE UNICĂ PENTRU TOŢI BUGETARII, de la ultimul muncitor şi pînă la Preşedintele ţării !
Într-o asemenea lege, cu excepţii bine determinate de condiţii şi locuri speciale, specialitatea nu trebuie să constituie criteriu de diferenţiere, ci numai NIVELUL DE STUDII şi, bineînţeles, calitatea şi cantitatea muncii, excluzîndu-se demagogicul "importanţa", căci toate muncile sînt importante ! Nici un TOT nu se poate realiza fără un COMPONENT !
Ţinem la dispoziţie un proiect echitabil (cu un ecart total decent de 1 la 3) pentru tot sistemul bugetar, cu detronarea tuturor categoriilor de ... zei ! Sistemul prevede numai îndemnizaţie, FĂRĂ SALARIU PENTRU CEI ALEŞI, ei păstrîndu-şi retribuţia de la data alegerii în funcţii şi avînd asigurată activitatea de serviciu prin buget. Deci, nici un parlamentar cu salariu !
Pentru dreptare şi echitate socială ! Jos Despotismul şi Jaful !
Prof. Gheorghe UNGUREANU, Preşedintele Partidului Comuniştilor (Nepecerişti)

Niciun comentariu: